Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Конференція до 150-річного ювілею НТШ у Тернополі

22 листопада 2023 р. Тернопільським осередком Наукового товариства імені Шевченка й Тернопільською обласною універсальною науковою бібліотекою та за підтримки Тернопільського національного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського проведено науково-краєзнавчу конференцію з міжнародною участю «Наукове товариство імені Шевченка і Тернопільщина: історія та сучасність», присвячену 150-річчю від часу заснування НТШ.

Основна мета конференції — показати славні й трагічні сторінки Наукового товариства імені Шевченка, проаналізувати внесок тернополян — членів НТШ у розвиток української, європейської та світової науки, розкрити архівні, бібліотечні та музейні збірки, пов’язані з діяльністю Товариства.

У роботі конференції взяли участь начальник відділу туризму та охорони культурної спадщини управління економіки та залучення інвестицій Збаразької міської ради Руслан Підставка та головний спеціаліст Петро Вівчарик.

Тема доповіді Р. Підставки «(Не)відомі збаражчани — члени Наукового товариства імені Шевченка» присвячена майже невідомій для широкого загалу постаті професора П. Баб’яка, члена НТШ-А на основі матеріалів архівів ДАТО, УСБУ, польської таємної поліції міжвоєнного періоду, приватні збірки колишніх учнів Торговельної школи в Збаражі 1942-1944 рр.

Тема доповіді П. Вівчарика «Степан Качала та Товариство імені Шевченка: до історії взаємин» на основі архівних матеріалів ЦДІАЛ, тогочасних галицьких періодичних видань, висвітлює взаємини між одним із засновників НТШ, його першим головою С. Качалою та іншими членами товариства, роль у створенні НТШ у період 1873-1890-ті рр.

За підсумками наукової конференції налагоджено співпрацю із Тернопільським осередком Наукового товариства імені Шевченка, Тернопільською обласною універсальною науковою бібліотекою для подальшої співпраці.

Перейти до вмісту