Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Про практичні поради для отримання довідки про відсутність заборгованості розповіли у ДПС області

У Головному управлінні ДПС у Тернопільській області нещодавно відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо обов’язкових вимог заповнення заяви для отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів. На запитання платників податків відповідав начальник управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Манастирський.

Під час годинного спілкування посадовець нагадав, що для отримання довідки про відсутність заборгованості по платежах, платник подає заяву за формою згідно з додатком 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2018 року № 733.

Посадовця запитували про детальне заповнення пунктів 3, 4 заяви для отримання такої довідки. Де податківець зазначив, що у пункті 3 Заяви заявником вказується назва, номер та дата прийняття нормативно-правового акта, положеннями якого передбачено необхідність підтвердження відсутності у платника заборгованості з платежів, контроль за справляння, яких покладено на контролюючі органи. Такі вимоги містяться у численних законах України, нормативно-правових актах Кабінету Міністрів України, інших центральних органів виконавчої влади, тощо.

Так, у заяві має бути вказано вид відповідного акта законодавства (повний або скорочений варіант), його номер (реєстраційний індекс), дату прийняття (зазвичай зазначається цифровим або словесно-цифровим способом) та індивідуальну назву (зазначається у лапках).

При цьому неприпустимим є зазначення у пункті 3 заяви посилання виключно на Порядок №733 та/або наказ Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733.

У пункті 4 форми Заяви має бути зазначено найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) буде подано Довідку.

Тому відсутність у пункті 4 Заяви інформації про особу, до якої буде подано Довідку – наприклад зазначення у пункті 4 Заяви: «за вимогою», «Не визначено», «тендерному комітету» або власної назви платника – є неприпустимим.

Михайло Манастирський при телефонному спілкуванні звернув увагу, якщо окремі реквізити поданої заяви заповнено некоректно, це є підставою у відмові прийнятті до розгляду такої заяви.

Запитували, які дії податківців, коли є податковий борг. Так, при наявності у платника податкового боргу та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або заборгованості з платежів платнику готується лист (у довільній формі) з вмотивованою відмовою щодо надання довідки. Відмова у наданні довідки готується протягом п’яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви органом, до якого її було подано. Лист вручається особисто платнику (його законному чи уповноваженому представникові) або надсилається у встановленому порядку.

Податківець нагадав додзвонювачам, що в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області функціонує телефон «гарячої лінії» з питань податкового боргу та заборгованості з ЄВ (0352)434635.

Також для платників працює такий формат спілкування, як Комунікаційна податкова платформа tr.ikc@tax.gov.ua

Під час телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні відповіді та роз’яснення згідно з нормами чинного законодавства. 

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області

Перейти до вмісту