Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Декларація з ПДВ: відображення товарів, митна вартість яких до 150 євро

Повідомляємо, що відповідно до п. п. 196.1.16 п. 196.1 ст. 196 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) операції з ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України незалежно від обраного митного режиму товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, не є об’єктом оподаткування.

Пунктом 4 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21 (далі – Порядок №21), передбачено, що до розд. II «Податковий кредит», зокрема, включаються обсяги ввезених на митну територію України товарів, необоротних активів.

Відповідно до форми податкової декларації з ПДВ (далі – декларація) у рядках 11.1, 11.2 та 11.3 відображаються ввезені на митну територію України товари, необоротні активи з основною ставкою, ставкою 7 відс. та зі ставкою 14 відс. (відповідно).

Враховуючи, що при ввезенні на митну територію України товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, ПДВ не сплачувався, то підстав для відображення в розд. II «Податковий кредит» декларації обсягів придбання таких товарів не має.

Відповідно до п. 3 розд. V Порядку №21 у рядку 2.1 розд. I «Податкові зобов’язання» вказуються обсяги операцій з вивезення товарів за межі митної території України, що оподатковуються за нульовою ставкою відповідно до вимог п. п. 195.1.1 п. 195.1 та п. 195.2 ст. 195 розд. V ПКУ. У рядку 2.2 розд. I «Податкові зобов’язання» вказуються обсяги операцій з вивезення товарів за межі митної території України, які звільнені від оподаткування відповідно до розд. V, підрозд. 2 розд. XX ПКУ та міжнародних договорів (угод).

Враховуючи, що вивезення за межі митної території України товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, незалежно від обраного митного режиму, не є об’єктом оподаткування, то відображенню у рядках 2.1 та 2.2 декларації такі операції не підлягають.

Разом з тим, у рядку 5 декларації вказуються, зокрема, обсяги операцій з постачання товарів/послуг, які відповідно до ст. 196 ПКУ включені до переліку операцій, що не є об’єктом оподаткування.

Для платників податку, які заповнюють рядок 5 декларації, обов’язковим є подання додатка 5 (Д5).

Отже, в податковій декларації з ПДВ операції з ввезення на митну територію України товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, не відображаються, а операції з вивезення за межі митної території України незалежно від обраного митного режиму таких товарів, вказуються у рядку 5 з обов’язковим поданням додатка 5 (Д5).

Тенрнопільський відділ організації роботи

організаційно – розпорядчого управління 

Головного управління ДПС у Тернопільській області

Будь першим хто прокоментує

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту