Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Зміни щодо порядку заповнення «Призначення платежу» як обов’язкового реквізиту платіжної інструкції при сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску, умови та порядок його нарахування і сплати регулюється Законом України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464).

Відповідно до п. 12 ст. 9 Закону №2464 єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов’язаннями із сплати єдиного внеску зобов’язань із сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами, зобов’язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).

Згідно з Наказом Міністерства фінансів України від 22 березня 2023 року №148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту “Призначення платежу” платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за №528/39584 (далі – Порядок №148), передбачено новий формат заповнення «Призначення платежу», як обов’язкового реквізиту платіжної інструкції.

Відповідно до пункту 1 розділу II Порядку №148 передбачено поля встановленого формату:

  • “Код виду сплати”;
  • “Додаткова інформація запису”;
  • “Номер рахунку” (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);
  • “Сума податку” (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);
  • “Інформація про податкове повідомлення (рішення)” (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);
  • “Тип” (у разі сплати за оренду державного майна).

Під час сплати податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави на бюджетні / небюджетні / єдиний / депозитний рахунки платник у реквізиті “Призначення платежу” платіжної інструкції заповнює з переліку полів, наведених у пункті 1 цього розділу, такі поля:

  • “Код виду сплати”;
  • “Додаткова інформація запису”.

У полі “Код виду сплати” платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до цього Порядку.

У полі “Додаткова інформація запису” платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі.

Приклади заповнення реквізиту “Призначення платежу” щодо:

  • сплати єдиного соціального внеску

Напрям перерахування
Реквізит “Призначення платежу”
код виду сплатидодаткова інформація запису
сплата єдиного внеску, нарахованого на суму заробітної плати за першу половину лютого 2023 року
101
єдиний внесок, нарахований на суму заробітної плати за першу половину лютого 2023 року
  • сплати єдиного соціального внеску у разі наявності заборгованості

Напрям перерахування
Реквізит “Призначення платежу”
код виду сплатидодаткова інформація запису
погашення заборгованості з єдиного внеску140заборгованість з єдиного внеску

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області

Перейти до вмісту